Yabancı Personel Çalışma İzni Alınması
Yabancı Personel Çalışma İzni Alınması Kapsamında Neler Sunuyoruz?
Alaybeyoğlu Danışmanlık olarak yabancı personel çalışma izni alınması işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yabancı uyruklu bir şahsın ülkemizde yasal olarak çalışması için yabancı çalışma izni alınmış olması gerekir. Bu kapsamda yapılması gereken işlemleri sunuyoruz.
İÇİNDEKİLER ->
Ev Hizmetlerinde Yabancı Çalışma İzni
Yabancı Çalışma İzni Nedir?
Türkiye’de çalışacak yabancıların çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması zorunludur. Bu izin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir. Çalışma izni, geçerlilik süresi içinde yabancı uyruklu kişiye Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı veren izindir.
Yabancı Çalışma İzinleri Hangi Mevzuat ile Düzenlenmiştir?
Ülkemizde “Yabancı Çalışma İzinleri” temel olarak;
6735 sayılı “Uluslararası İşgücü Kanunu” ve bu kanuna bağlı olarak yürürlüğe giren “Uluslararası İşgüvü Kanunu Uygulama Yönetmeliği” tarafından düzenlenmektedir. Bahse konu kanun;
- Türkiye’de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan yabancıları,
- Bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya görmekte olan yabancıları,
- Staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancıları,
- Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunumu amacıyla bulunan sınırötesi hizmet sunucusu yabancıları,
- Yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır.
Yabancıların "Ev Hizmetlerinde Çalışma İzni" Hangi Hizmetler için Alınmaktadır?
Yabancı uyruklu kişiler “ev hizmetleri çalışma izni” kapsamında ev hizmetleri, çocuk bakıcılığı, dadılık, bakıma muhtaç yaşlı ve hasta desteği için izin başvurusunda bulunabilmektedir.
Yabancı Çalışma İzinlerinde "Ev Hizmetlerinde Çalışma" ve "Özel Sektörde Çalışma" Arasında Farklılık Var mıdır ?
Yabancı çalışanların “ev hizmetlerinde istihdamı” ile “özel sektörde istihdamı” arasında istenen belgeler açısından farklılıklar bulunmaktadır.
Yabancılar için "Ev Hizmetlerinde Çalışma İzni" Kapsamında İstenen Belgeler Nelerdir?
Bu belgeler yabancı uyruklu çalışan ve işveren tarafından temin edilmesi gereken belgeler olmak üzere 2 gruba ayrılabilir:
İzin için Yabancı Uyruklu Çalışan Tarafından Temin Edilmesi Gereken Belgeler:
- En az 6 ay süreli ikamet izni ibraz etmelidir (çalışma yurtdışında gerçekleşecek ise konsolosluk referans numarası gereklidir)
- Pasaport örneği ibraz etmelidir
- Çalışacak kişi izin için vesikalık / biyometrik fotoğraf vermelidir.
İzin için İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler
- Başvuruların e-devlet üzerinden e-imza (elektronik imza) ile yapılması gerekmektedir.
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile nüfus kayıt belgesi) gerekmektedir.
- Bakıma muhtaç bir yaşlı ise 65 yaş üstü olması / hasta için talep ediliyorsa sağlık kurulu raporu sunulması gerekmektedir.
Yabancılar için "Ev Hizmetlerinde Çalışma İzni" Kapsamında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Yabancı halen ülkemizde mi yoksa başka bir ülkede mi sorusu izin aşamasında önemlidir
- İzin talebinde bulunan yabancı halen ülkemizde ise ülkemizdeki mevcudiyetinin vizeli / vize muafiyetli kalış süresi içinde mi olduğunun ya da kalış süresi geçerek kaçak durumunda olup olmadığının tespiti önem arz etmektedir.
- İzin talebinde bulunan yabancı halen ülkemizde farklı bir işverenin yanında çalışma izinli olarak çalışıyorsa belirtilmelidir. Eğer çalışıyorsa çalışma iznin bitmesine ne kadar süre kaldığı da değerlendirmede önemlidir.
- İzin başvurusunda çocuk bakımı / dadılık kapsamındaki taleplerde çocuğun yaşı, ailenin durumu ve geliri dikkate alınmaktadır.
- İzin talebinde bulunan erkek yabancılar için hasta / yaşlının ileri seviye bakım gerektirdiği değerlendirilebileceğinden bakıma muhtaçlık durumunun kanıtlanması beklenmektedir.
- Yabancı çalışana verilebilecek en düşük ücret asgari ücrettir. Bunun altında ücret ödenemez. İşveren bu ücretten, SGK primi, vergiler vb. zorunlulukları düşerek kalan ödemeyi yabancı adına açılan banka hesabına ödemekle yükümlüdür.
Yabancılar için "Ev Hizmetlerinde Çalışma İzni" Danışmanlık Hizmetiniz Bana Ne Kazandırır?
- Karmaşık mevzuat ve belge işlemleri sizin için kolaylaşır.
- Talebiniz halinde e-imza kurulumunu gerçekleştiririz.
- Belli şartlar altındaki işverenler için (daha önce evlerinde yabancı personel çalıştırmayanlar) 18 ay boyunca %40’a varan SGK Teşviki kazandırıyoruz, böylelikle maliyetiniz düşüyor.
- Yasal çerçevede siz ve çalışanınız arasında bir sözleşme ortaya koyarak daha sonra bu konuda bir sorun yaşamanızın önüne geçiyoruz.
- Sözleşme ile yabancı çalışanın maaşını TL olarak almasını, yıllık iznini, çalışma saatlerini ve sürelerini tespit ederek daha sonra sizin yasal bir yükümlülük altına girmemenizi sağlıyoruz, çalışanınızın da hakkını belgeli olarak en baştan yasalara uygun şekilde tespit ediyoruz.
Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni
İkamet İznim Var "Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni" Almak Zorunda mıyım?
Bakanlıkça düzenlenen “çalışma izni” veya “çalışma izni muafiyeti” geçerli olduğu sürece ikamet izni yerine geçer. Mülteci veya ikincil koruma statüsü tanınan yabancılara ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla yabancının herhangi bir nedenle ikamet izni olması yabancıya çalışma hakkı sağlamaz. Özetle çalışma izni, izin süresince ikamet hakkı kazandırmaktadır fakat ikamet izni sahibi olmak çalışma izniniz bulunduğu anlamına gelmez ve çalışılacaksanız “çalışma izni” almalısınız.
Üstelik, çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin herhangi bir nedenle geçersiz hale gelmesi halinde buna bağlı olan ikamet hakkı sona ermektedir. Fakat çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti dışında bir nedenle Türkiye’de geçerli bir ikamet izni olan yabancıya verilen çalışma izninin veya çalışma izni muafiyetinin geçerliliğinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda yabancının sahip olduğu diğer ikamet izni geçersiz hale gelmez.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/02/20220202-8.htm
"Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni" Değerlendirme Kriterleri Nelerdir?
- Başvuru yapılan işin özellikleri, sektör ve piyasa durumunun değerlendirilmesi (Yabancının ortağı olduğu veya istihdam edileceği tüzel kişiliğin ödenmiş sermayesi, öz kaynağı, brüt satışı, ihracat ile yatırım miktarları, faaliyet alanı, faaliyet gösterdiği sektör veya coğrafi alan, toplam istihdam düzeyi, toplam istihdamı içerisindeki Türk ve yabancı çalışanların oranı, yatırım ve istihdam düzeyine ilişkin kısa ve orta vadeli taahhütleri ve benzeri)
- Aynı mesleki yeterliliğe sahip Türk personel bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi (Çalışma izni talep edilen iş ve meslek için ülke içinde aynı işi yapacak aynı niteliğe sahip kişinin bulunup bulunmadığına ilişkin Türkiye İş Kurumu kayıtları ve benzeri)
- Uluslararası işgücü politikasına uygunluk bakımından işgücü piyasası araştırmaları ve analizleri ve bu kapsamda hazırlanacak pozitif ve negatif işgücü değerlendirme listeleri, milli güvenlik ve kamu düzeni, karşılıklılık ilkesi doğrultusunda yabancının vatandaşı olduğu ülke ile ikili ilişkiler, Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar ve uluslararası sözleşmeler ve benzeri,
- Yabancının eğitimi, iş yerinde alacağı görev, mesleki bilgi ve tecrübesi, işyerinde alacağı görev ile mesleki bilgisi ve tecrübesi arasındaki uyum, ücreti, bildiği diller ve benzeri,
- İşin özel niteliğini gösterir bilgiler,
- Çalışacağı işyerinin ulusal ekonomiye katkısı vb konularda,
Yabancı personel çalıştırılmasına ihtiyaç duyulması halinde çalışma izni onaylanır
"Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni" Kapsamında İstenen Belgeler Nelerdir?
Bu belgeler yabancı uyruklu çalışan ve işveren tarafından temin edilmesi gereken belgeler olmak üzere 2 gruba ayrılabilir ve çalışılacak sektöre göre farklılık göstermektedir, bununla birlikte genel olarak:
İzin için Yabancı Uyruklu Çalışan Tarafından Temin Edilmesi Gereken Belgeler:
- En az 6 ay süreli ikamet izni ibraz etmelidir (başvuru yurtdışında gerçekleşecek ise konsolosluk referans numarası gereklidir)
- Pasaport örneği ibraz etmelidir
- Çalışacak kişi izin için vesikalık / biyometrik fotoğraf vermelidir.
- Diploma, sertifika vb yeterlik ve eğitim dökümanlarının bir örneğini sunmalıdır.
İzin için İşveren Tarafından Temin Edilecek Belgeler
- Başvuruların e-devlet üzerinden e-imza (elektronik imza) ile yapılması gerekmektedir.
- Turizm sektöründe turistik tesisler için “Turizm İşletme Belgesi” ibraz edilmelidir.
- Ticaret Sicil Gazetesi ile en son sermaye ve ortaklık durumu belgelendirilmelidir.
- Mali yıla ait onaylı (vergi dairesi veya yeminli mali müşavir) finansal tablolar ibraz edilmelidir.
"Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni" Kapsamında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Yabancı halen ülkemizde mi yoksa başka bir ülkede mi sorusu izin aşamasında önemlidir. Türkiye’de ise pasaportunun 14 aydan uzun olup olmadığı değerlendirilir.
- İzin talebinde bulunan yabancı halen ülkemizde ise ülkemizdeki mevcudiyetinin vizeli / vize muafiyetli kalış süresi içinde mi olduğunun ya da kalış süresi geçerek kaçak durumunda olup olmadığının tespiti önem arz etmektedir.
- İzin talebinde bulunan yabancı halen ülkemizde farklı bir işverenin yanında çalışma izinli olarak çalışıyorsa belirtilmelidir. Eğer çalışıyorsa çalışma iznin bitmesine ne kadar süre kaldığı da değerlendirmede önemlidir.
- İşletmenin sermayesi, finansal durumu ve yabancının yapacağı işin Türk Vatandaşlarınca yapılıp yapılamayacağının tespiti önemlidir.
- İşverenin işi kapsamında ihracat faaliyetinde bulunup bulunmadığı önemlidir.
- Yabancı çalışana ödenecek ücret mevzuatta belirtilen limitlere uygun olmalıdır.
- İzin çıkması halinde onay tarihini müteakiben 30 gün içinde sigorta işlemleri yapılmalıdır
- Yabancı personele izinli olsa bile ödeme yapılmalıdır. Bununla birlikte yabancılar için yıllık veya ücretsiz izin uygulaması yoktur.
Yabancılar için "Yurtiçi Yabancı Çalışma İzni " Danışmanlık Hizmetiniz Bana Ne Kazandırır?
- Karmaşık mevzuat ve belge işlemleri sizin için kolaylaşır.
- Talebiniz halinde e-imza kurulumunu gerçekleştiririz.
- Belli şartlar altındaki işverenler için (daha önce evlerinde yabancı personel çalıştırmayanlar) 18 ay boyunca %40’a varan SGK Teşviki kazandırıyoruz, böylelikle maliyetiniz düşüyor.
- Yasal çerçevede siz ve çalışanınız arasında bir sözleşme ortaya koyarak daha sonra bu konuda bir sorun yaşamanızın önüne geçiyoruz.
- Sözleşme ile yabancı çalışanın maaşını TL olarak almasını, yıllık iznini, çalışma saatlerini ve sürelerini tespit ederek daha sonra sizin yasal bir yükümlülük altına girmemenizi sağlıyoruz, çalışanınızın da hakkını belgeli olarak en baştan yasalara uygun şekilde tespit ediyoruz.
Çalışma İzni Muafiyeti
Çalışma İzni Muafiyeti Nedir?
Bakanlıkça resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma izni almaksızın çalışma ve ikamet hakkı veren muafiyeti ifade eder.
Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin Çalışma İzni Muafiyeti başlıklı 48 inci maddesinde belirtilen yabancılar çalışma izni muafiyeti kapsamındadır.
Diğer Tüm Hizmet Kategorilerimize Göz Atın...
Sunduğumuz hizmetleri sizler için kategorik olarak aşağıda sunduk. İlgili hizmet kategorisine giderek bu alanda sunulan detayları inceleyebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz için çalışma saatlerimiz içinde telefon veya whatsapp ile bizlere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz iletişim sayfamızdan eposta göndermeniz halinde belirttiğiniz iletişim numarasından sizlere en kısa sürede dönüş yaparız.
Unutmayın, işletmenizin sağlıklı şekilde büyümesi ve fırsatları değerlendirmesi için varız, sizler için ilkeli ve profesyonel bir çözüm ortaklığı teklif ediyoruz.
Profesyonel Çözüm Ortaklığı
Alaybeyoğlu İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd.Şti olarak çok geniş bir yelpazede hizmet vermekteyiz. Aşağıda ana kategoriler bazında hizmetlerimizi sunduk. Sunduğumuz hizmetlerin kapsamlı içeriğine göz atın ve detaylarını incelemeyi unutmayın. İşletmenizin istifade edebileceği belki de henüz varlığını bile bilmediğiniz SGK, İŞKUR ve TÜM DEVLET DESTEK, TEŞVİK VE HİBELERİNİ İNCELEYİN.
Size Özel
İşletmenize Özel Çözümler
Tüm çözüm ortaklarımıza sunduğumuz hizmetleri, alışılageldik olmanın ötesinde her zaman işletmenize özel şekilde ele alırız. Sizi ve dinamiklerinizi öğrenir ve birlikte hareket ederiz.
- Teşviklerden istifade eder, cezai müeyyideler ile karşılaşmazsınız.
- Çalışanlarınızın haklarını korur ve en iyisini sunarsınız.
- Çalışma ekonomisti, hukukçu ve mali müşavirlerden oluşan dev bir kadro ile size özel çözümler üretilir.